WAAROM DOE IK WAT IK DOE? WAAROM DOEN WE HET EIGENLIJK ZO?

Alex van Oost ontmoet inspirerende mensen op voor hen betekenisvolle plekken. Collega’s uit het veld en partners in verandering uit Drenthe. Samen onderzoeken ze welk ongemak we onder ogen moeten komen om de transitie mogelijk te maken naar een wereld waarin wederkerigheid vanzelfsprekend is.

Lees de individuele interviews

Reinder Hoekstra over het boerensysteem

Met de Natuur- en Milieufederatie Drenthe probeert Reinder op allerlei manieren bij te dragen aan een nieuw voedsel- en landbouwsysteem.

Bijvoorbeeld door het Groenboerenplan te steunen dat door 2.500 boeren werd gepresenteerd als reactie op het stikstofbesluit. Daarmee laat hij zien dat pro-natuur niet betekent dat je anti-boer bent.

Lees het hele interview >>>

Ruth Mourik over wat is ‘het systeem’

Betaalbaar wonen in harmonie met de natuur en de gemeenschap zou toegankelijk moeten zijn voor iedere portemonnee, stelt Ruth Mourik.

Bij Drenthe Woont Circulair ondersteunt ze experimenten met circulaire, sociale huurwoningen en legt ze de lessen vast zodat iedereen bij kan dragen aan het nieuwe wonen. “We hebben heel veel invloed met z’n allen.”

Lees het hele interview >>>

Alex van Oost over wat de transitie van ons vraagt

Waarom doe ik wat ik doe. Waarom doen we het eigenlijk zo. Die vraag gaan we eigenlijk niet aan, want dat komt heel dichtbij. Dat vraagt ook zelfreflectie, dat vraagt ter discussie stellen wat je doet en bereidheid vinden om mogelijk ook dingen los te laten of op te geven.

Zonder een transitie in onze binnenwereld zal in die buitenwereld keer op keer in andere gedaantes de crises terugkomen.

Lees het hele interview >>>

Herman Cock over de rol van de overheid in de transitie

Innoveren om maatschappelijke opgaven om te lossen is Herman Cock met de paplepel ingegoten. Sinds zeven jaar houdt de aanjager circulaire economie bij de Provincie Drenthe zich bezig met circulariteit.

“Hoe we de economie hebben ingericht, dat moet gewoon anders. Met een circulaire economie kunnen we de Aarde beter achterlaten.”

Lees het hele interview >>>

Zeven twintigers over wat ze belangrijk vinden in hun werk

De twintigers van nu groeiden op met steeds alarmerende berichten over klimaatverandering. Al snel beseften ze dat hun leven er niet hetzelfde uit kon zien als dat van hun ouders.

Zij moesten het anders gaan doen: anders reizen, anders wonen, anders eten, anders leven. Groen. En duurzaam. Hoe kijken zij zelf tegen hun positie in de wereld aan? Zeven jongvolwassenen delen hun ervaringen.

Lees het hele interview >>>

Jan Berend van der Wijk over het circulair verbouwen van een school

Onder leiding van Jan Berend van der Wijk, regiodirecteur van het Alfa-college in Hoogeveen, werd het gebouw van deze vestiging van het ROC flink verbouwd. Of liever gezegd: vernieuwbouwd. Want alles is circulair.

“Als je hier binnenkomt, moeten circulariteit en duurzaamheid recht in je gezicht komen.”

Lees het hele interview >>>

Alfred Echten over circulair slopen

Leegstaande gebouwen een nieuwe functie geven kan niet altijd. Bijvoorbeeld als ze te onveilig zijn, of verbouwing te kostbaar is. Slopen is dan vaak de enige optie die overblijft.

Alfred Echten, directeur bij sloopbedrijf Bork Groep, laat zien dat afbreken niet het einde hoeft te betekenen. Het kan juist het begin zijn van iets nieuws en waardevols.

Lees het hele interview >>>

Rob Hoogeveen over de ‘factuur voor de natuur’ in het woonbeleid

Nederland verkeert in een woningcrisis. Mensen kunnen niet aan een huis komen, de prijzen zijn hoog en de woningbouw moet ook nog verduurzamen.

Rob Hoogeveen, manager vastgoed bij Woningcorporatie Actium, gaat aan de slag: “We willen dat het goed gaat met iedereen en dat iedereen een fijne duurzame plek heeft om te wonen.”

Lees het hele interview >>>

Riek Siertsema over de kracht en het belang van het collectief

Op lokaal niveau de handen ineenslaan voor een betere toekomst, dat is volgens Riek Siertsema het geheim van leefbare regio’s. Als bestuurder brengt ze circulaire initiatieven in Noord-Nederland samen en verschuift ze normen.

Riek: “We moeten ons ego aan de kant durven zetten en ons weer wederzijds afhankelijk opstellen, net zoals gemeenschappen dat vroeger deden.”

Lees het hele interview >>>

BEKIJK DE VOLLEDIGE FILM

We nodigen gemeenschappen, scholen en bedrijven uit om deze documentaire te gebruiken als een dialoog starter, een educatieve tool of een versneller voor verandering. Organiseer zelf een film- en gespreksavond of neem contact met ons op om dit samen te doen.